Zgrupowanie sportowe SONI Rytro 2021!

W dniach 24-31 lipca w Rytrze zawodnicy SONI uczestniczyli w zgrupowaniu sportowym, w ramach przygotowań do mistrzostw Polski w pływaniu Sprawni Razem oraz Igrzysk Europejskich SUDS Open Trigames 2021. Tydzień wypełniony był codziennymi treningami pływackimi oraz zajęciami "team building". W zgrupowaniu wzięli udział pływacy i pływaczki synchroniczne.

"Przez tydzień miałam radość uczestniczyć w zgrupowaniu SONI z najlepszą młodzieżą na świecie" - mówi Paulina Gadomska-Dzięcioł, prezes Fundacji SONI. "Wrażliwą, pracowitą, mądrą, dowcipną, aktywną i odważną. Młodzieżą, która każdego dnia z zaangażowaniem realizowała wyzwania fizyczne i intelektualne, wspierając się nawzajem i pokonując własne bariery! Już same treningi pływackie (rano i wieczorem) wymagały dużej dyscypliny i motywacji, bo trenerzy mocno cisnęli, by jak najlepiej przygotować zawodników do mistrzostw Polski i igrzysk Trigames w Ferrarze".

Między treningami sportowcy razem z trenerami i opiekunami przemierzali kilometry tras. Wędrówki po Beskidzie Sądeckim, zwiedzanie ruin zamku w Rytrze, Starego Sącza, wdrapanie się na wieżę widokową w Krynicy, czy zgubienie drogi do miejsca startu spływu Popradem - to wszystko z myślą o budowaniu kondycji, wytrzymałości i ducha zespołu, który bardzo przyda się na zawodach. "Prawdziwy "team building" przeżyliśmy w parku linowym, którego trasy okazały sie ogromnym wyzwaniem dla niektórych uczestników. Udało się je pokonać dzięki wsparciu kolegów i koleżanek oraz niezachwianej wierze nas- opiekunów. Widzieliśmy, że są wysportowani i fizycznie dadzą radę, ale nie mieliśmy pewności, czy poradzą sobie z emocjami: strachem przed przejściem po niestabilnych deskach i wiszących linach. Przeszli wszyscy! Wiemy, że to zasługa grupowej współpracy i motywacji".

Grupowa współpraca świetnie sprawdzała się też podczas zajęć z panią Martą, na których uczestnicy codziennie spisywali "Dziennik wydarzeń", rozwijając umiejętności zapamiętywania, komunikacji i pisania. Młodzież pięknie też zaprezentowała kompetencje społeczne. Wspólne zajęcia, posiłki, gry, zabawy i góralskie tańce pokazały, jak świetnie się ze sobą czują i bawią, czasem kłócą i godzą oraz jak bezproblemowo nawiązują kontakty z gośćmi i obsługą hotelu, zdobywając sympatię nowo poznanych osób.

WIELKIE PODZIĘKOWANIA za udział i zaangażowanie w zgrupowanie kierujemy do:

-trenerówBartłomieja Kuziary i Ewy Piekarskiej - za poświęcony czas i uważność, za stawianie naszym dzieciom takich samych wymagań, jak młodzieży pełnosprawnej i NIEODPUSZCZANIE,

- Marty Młodzińskiej za wyzwania intelektualne stawiane uczestnikom podczas wieczornych zajęć i tworzenie z młodzieżą bogatej historii naszych wyjazdów na kartach "Dzienników wydarzeń",

- Rodziców: Magdy, Marty, Izy, Ewy, Tatiany, Damiana, Andrzeja, Grzegorza i Sławka - za wspaniałą atmosferę, umacnianie wiary naszych dzieci, że mogą osiągnąć sukces w każdej dziedzinie i nieustanne poszukiwanie możliwości rozwijania ich talentów oraz za wsparcie na wyjeździe,

- Rodzeństwa: Mai, Kingi, Ady i kolegi Borysa - za towarzyszenie, radochę i udział we wspólnych aktywnościach,

- Obsługi hotelu Perła Południa - za ciepłą gościnę, życzliwość i uśmiech,

- Przyjaciół i darczyńców - World MediaLasy Państwowe, Nadleśnictwo Opole - za dofinansowanie zgrupowania sportowego SONI Rytro 2021!