Mistrzowskie tytuły i życiowe rekordy na Mistrzostwach Polski w  pływaniu 2021!

Mistrzowskie tytuły i życiowe rekordy na Mistrzostwach Polski w pływaniu 2021!

22  medale zdobyli zawodnicy SONIteam na Mistrzostwach Polski w pływaniu Sprawni Razem! W pierwszym dniu zawodów w eliminacjach nasi pływacy zgarnęli 17 krążków, które w niedzielnych finałach uzupełnili o kolejnych pięć, w tym trzy bardzo cenne, za pierwsze miejsca w stylu dowolnym 50m mężczyzn z Trisomią 21!!!

Mistrzostwa Polski w pływaniu sportowców z niepełnosprawnością intelektualną zrzeszonych w Związku Stowarzyszeń Sportowych Sprawni Razem odbyły się w Krakowie w dniach 10-12.09.2021. Zawody obfitowały w rekordy życiowe, co pokazuje, że zawodnicy dobrze przepracowali ostatni rok, oraz świetne występy debiutantów w każdej z kategorii. Zawodnicy i zawodniczki rywalizowali w konkurencjach dla kobiet i mężczyzn z podziałem na kategorie wiekowe:
1) rocznik 2008 i młodsze (25 m)/ dziewczęta, chłopcy
2) 2005 i młodsze/ dziewczęta, chłopcy
3) 2004 i starsze / kobiety, mężczyźni
Dodatkowa, czwarta kategoria obejmująca dwie konkure
ncje (dowolny 50m i grzbiet 50m) dedykowana była zawodnikom z zespołem Downa. Każdy zawodnik mógł startować w trzech konkurencjach indywidualnych, w tym jednej paraolimpijskiej oraz w sztafetach stylem dowolnym: 4x50m mężczyzn, kobiet i sztafetach mieszanych.

Do udziału w rywalizacji przystąpiło 66 zawodników zgłoszonych przez 16 organizacji zrzeszonych w Związku Sprawni Razem (lista zgłoszonych drużyn: https://swimart.pl/pliki/meet/2021/pol/09_12_krakow/kluby.pdf), w tym członkowie kadry narodowej pływaków z niepełnosprawnością intelektualną oraz rosnąca z roku na rok grupa sportowców z zespołem Downa. Uczestnicy pokazali wysoki poziom sportowy (pełna lista wyników: https://swimart.pl/zawody/mistrzostwa-polski-w-plywaniu-sprawni-razem-2/).

Na mistrzostwach w barwach SONI wystąpiło dziesięciu zawodników. Wszyscy zaprezentowali świetną formę! To oni zajęli całe podium w konkurencji stylem dowolnym 50m ZD, osiągając na tym dystansie przełomowe czasy poniżej 40 sekund! To efekty treningów w gliwickiej sekcji SONI, prowadzonej przez trenera Bartłomieja Kuziarę. W sumie pływacy SONI zgarnęli w Krakowie aż pięć mistrzowskich tytułów. Medaliści SONI:

ZŁOTO
Sokalski Bartosz w stylu dowolnym  25m chłopców (17.69)
Sokalski Bartosz w stylu grzbietowym 25m chłopców (23.35)
Zofia Dzięcioł w stylu klasycznym 50m kobiet (59.50)
Bartosz Matusiewicz w stylu grzbietowym 50m mężczyzn z ZD (46.14)
Szymon Gromada w stylu dowolnym 50m mężczyzn z ZD (37.62)

SREBRO
Zofia Dzięcioł w stylu dowolnym 50m kobiet z ZD (48.83)
Jakub Muszyński w  stylu klasycznym 50m mężczyzn (48.25)
Elżbieta Sieber w stylu grzbietowym 50m kobiet z ZD (53.72)
Elzbieta Sieber w stylu grzbietowym kobiet 100m (2:02.73)
Bartosz Matusiewcz w stylu zmiennym 100m mężczyzn (1:41.86)
Sebastian Ślósarczyk w stylu dowolnym 50m mężczyzn z ZD (38.17)

BRĄZ
Alicja Młodzińska w stylu dowolnym 50m kobiet z ZD (50.17)
Alicja Młodzińska w stylu grzbietowym 50m kobiet z ZD (59.87)
Jakub Muszyński w stylu dowolnym 50m mężczyzn z ZD (40.80)
Jakub Muszyński w stylu klasycznym 100m mężczyzn (1:47.25)
Szymon Gromada w stylu dowolnym 200m mężczyzn (3:19.64)
Zofia Dzięcioł w stylu klasycznym 100m kobiet (2:07.17)
Szymon Gromada w stylu motylkowym 50m mężczyzn (41.86)
Jakub Konwerski w stylu grzbietowym 100m mężczyzn (1:57.57)

Jakub Muszyński, Szymon Gromada, Sebastian Ślósarczyk i Jakub Konwerski w sztafecie mężczyzn 4x50m stylem dowolnym (2:46.73)

Głównym celem zawodów było propagowanie i rozwijanie sportu wśród osób z niepełnosprawnością intelektualną. Mistrzostwa były również ważnym testem dla zawodników, którzy przygotowują się do udziału w Letnich Igrzyskach, które w lipcu 2022 r. odbędą się w Krakowie.

Szczególne podziękowania należą się organizatorowi: Małopolskiemu Stowarzyszeniu Społeczno-Sportowemu „Sprawni Razem”, który zapewnił sprawny przebieg zawodów i wspaniałą sportową atmosferę.