Medalowe żniwa biało-czerwonych we Włoszech

Worek medali przywiozła z włoskiej Ferrary 28-osobowa polska reprezentacja, która w pierwszej połowie października uczestniczyła w igrzyskach europejskich Eurotrigames 2021 zorganizowanych z myślą o sportowcach z zespołem Downa. To multidyscyplinarne wydarzenie sportowe zgromadziło ponad czterystu uczestników z siedemnastu państw.

W składzie polskiej reprezentacji znaleźli sie pływacy (również synchroniczni), lekkoatleci, judocy i tenisista stołowy. Poza biało-czerwonymi i liczną ekipą gospodarzy do walki o zwycięstwa i rekordy przystąpili sportowcy z Bułgarii, Chorwacji, Czech, Estonii, Francji, Irlandii, Portugalii, Rumunii, Rosji, Hiszpanii, Słowenii, Szwecji, Turcji, Wielkiej Brytanii oraz USA.

Wyśrubowany poziom na pływalni Beethoven w Ferrarze

Do zaciętej rywalizacji na 25 metrowym basenie Beethoven przystąpiło trzydzieści sześć kobiet i pięćdziesięciu jeden mężczyzn z piętnastu państw, startujących w kategorii T21 (pełna trisomia 21. chromosomu). W tej grupie Polskę reprezentowały trzy pływaczki oraz sześciu pływaków. W odrębnej kategorii - Mozaika (częściowa trisomia 21. chromosomu) ścigały się cztery reprezentantki, w tym nasza multimedalistka Jagoda Litner.

"Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem poziomu pływaków z zespołem Downa zaprezentowanego w Ferrarze! W najbardziej obleganej konkurencji 50m stylem dowolnym mężczyzn, najszybsi pływacy osiągnęli kosmiczne czasy: 31.32, 32.21 i 32.32" - mówi Paulina Gadomska-Dzięcioł z fundacji SONI, szefowa polskiej delegacji na Eurotrigames 2021. "Choć daleko nam jeszcze do takich wyników, to chwalimy się progresem, jaki Polacy zrobili od poprzednich mistrzostw w 2019 roku, gdzie tylko jednemu z biało-czerwonych udało się dostać do wyścigów finałowych. W Ferrarze w finałach kibicowaliśmy jedenastokrotnie ośmiu naszym pływakom! Pierwszy raz wystąpiliśmy też z finałowymi sukcesami na długich dystansach (400 i 800m) i w wymagających stylach (motyl i zmienny)".

Wielu emocji dostarczyły w Ferrarze nasze dwie pływaczki synchroniczne. Debiutując na arenie europejskiej wywalczyły złote medale w duecie oraz brąz w pokazie solowym.

Trzecie miejsce w klasyfikacji medalowej dla biało-czerwonych lekkoatletów

Drugą obok pływaków najliczniejszą w polskiej reprezentacji grupą byli lekkoatleci, którym w Ferrarze udało się wywalczyć puchar za trzecie miejsce w klasyfikacji medalowej. Jedenastu Polaków rywalizowało w kategorii T21 w konkurencjach biegowych i technicznych, udowadniając, że na arenie międzynarodowej pojawił sie silny konkurent, który przełamał dotychczasową dominację ekip włoskiej i portugalskiej. Finalnie biało-czerwoni lekkoatleci zgarnęli na igrzyskach siedemnaście krążków: jeden złoty, siedem srebrnych oraz dziewięć brązowych.

Judocy z ugruntowaną pozycją w europejskiej czołówce

Znakomicie zawody ukończyła szóstka naszych judoków, którzy już w pierwszym dniu wywalczyli na tatami cztery krążki, w tym dwa srebrne i brązowe. W zmaganiach drużynowych, mających charakter pokazowy, Polacy po przegranej dogrywce z Włochami zajęli ostatecznie drugie miejsce.

Obiecujący debiut na igrzyskach zaliczył też jedyny w polskiej reprezentacji tenisista stołowy.

Igrzyska Eurotrigames 2021 odbyły się w dniach 4-11 października 2021. Ich organizatorem była  federacja Sports Union for Athletes with Down Syndrome. Koordynatorem polskiej reprezentacji - Fundacja Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie (SONI).

Partnerami Fundacji SONI w projekcie "Zawodnicy z Trisomią 21 na igrzyskach Europy" byli: Fundacja PZU, Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, Lasy Państwowe, World Media, Martes Sport, Arena, 4F, Fundacja im. Brata Alberta, RMF FM, miasto Gliwice oraz wszystkie osoby, które wsparły zawodników na zbiórkach pomagam.pl i zrzutka.pl.

Fot. reprezentacja Polski na igrzyskach  Eurotrigames 2021