Liczna reprezentacja Polski wystąpi na igrzyskach Euro Trigames 2021!

Czy lekkoatleci i judocy obronią mistrzowskie tytuły? Jak zaprezentują się debiutujący na arenie międzynarodowej pływaczki synchroniczne i tenisista stołowy? Jakie miejsce w światowym szeregu zajmą polscy pływacy?

Dwudziestu dziewięciu zawodników z Polski weźmie udział w igrzyskach europejskich SUDS Open Euro Trigames 2021, które w październiku odbędą się we włoskiej Ferrarze. Skład polskiej reprezentacji tworzą pływacy, lekkoatleci, judocy i tenisista stołowy. To oni, wraz z trenerami i opiekunami reprezentować będą nasz kraj na największym w tym roku wydarzeniu sportowym dedykowanym zawodnikom z Trisomią 21 (zespołem Downa).

Najliczniejszymi grupami w składzie polskiej delegacji są lekkoatleci i pływacy. "W Ferrarze zmierzymy się z dużą liczbą świetnie pływających rywali, nie tylko z Europy" - mówi Bartłomiej Kuziara, trener reprezentacji Polski w pływaniu. "Startują  zawodnicy z Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii i USA, gdzie tradycja szkolenia pływaków z Trisomią 21 jest znacznie dłuższa i bogatsza. Jedziemy tam, by sprawdzić, gdzie jest nasze miejsce w szeregu najlepszych zawodników". Igrzyska w Ferrarze będą dopiero drugim występem naszych pływaków w rywalizacji międzynarodowej Sports Union for Athletes with Down Syndrome (SU-DS). Jak zastrzega trener, medale mogą być jeszcze poza naszym zasięgiem.

Podium powinno być w zasięgu możliwości naszych lekkoatletów i judoków, którzy na poprzednich mistrzostwach SU-DS zaprezentowali już niejednokrotnie wysoki poziom, zdobywając krążki we wszystkich kolorach. Polacy będą bronić m.in. rekordu Europy w biegu kobiet na 800m oraz tytułów mistrzów świata w judo (w kat. 73kg i 60kg).

We Włoszech swój pierwszy występ na arenie międzynarodowej zaliczą pływaczki synchroniczne i tenisista stołowy. "Trudno oceniać szanse medalowe debiutujących zawodników, ale obserwując ogrom pracy, jaki towarzyszy przygotowaniom do igrzysk, jesteśmy dobrej myśli" - mówi Paulina Gadomska-Dzięcioł, prezes Fundacji SONI.

Organizatorem igrzysk SUDS Open Euro Trigames 2021 jest federacja Sports Union for Athletes with Down Syndrome. Koordynatorem polskiej reprezentacji - Fundacja Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie (SONI).

W igrzyskach wezmą udział reprezentanci 15 krajów, którzy rywalizować będą w ośmiu dyscyplinach: lekkoatletyka, futsal, judo, pływanie, pływanie synchroniczne, koszykówka 4x4, tenis i tenis stołowy. Zawody odbędą się w dniach 4-11 października 2021.

Partnerami Fundacji SONI w projekcie "Zawodnicy z Trisomią 21 na igrzyskach Europy" są: Fundacja PZU, Lasy Państwowe, World Media, Martes Sport, Arena, 4F, Fundacja im. Brata Alberta, RMF FM, miasto Gliwice oraz wszystkie osoby, które wsparły zawodników na zbiórkach pomagam.pl i zrzutka.pl.

Fot. reprezentanci Polski w pływaniu na igrzyska  EuroTrigames 2021