Wspieramy sport osób niepełnosprawnych intelektualnie

Fundacja i jej misja

Wzmacnianie pozycji osób niepełnosprawnych intelektualnie poprzez włączanie ich do sportu powszechnego i wyczynowego i pokazanie światu, że są zdolni do ciężkiej pracy i osiągania ponadprzeciętnych wyników.

Cele i sposoby realizacji

Dążymy do upowszechnienia sportu osób niepełnosprawnych. Wspieramy sportowców w ich drodze do mistrzostwa, organizując treningi, zawody i obozy sportowe i pomagając im przygotować się do zawodów.

Tworzymy zaplecze do budowania grupy wyczynowych sportowców z niepełnosprawnością intelektualną. Rekrutujemy tych, którzy wyróżniają się potencjałem w określonych dyscyplinach i chcą związać ze sportem swoją przyszłość. Przygotowujemy indywidualne programy treningowe, dostosowane do możliwości naszych podopiecznych.

Prowadzimy akcje szkoleniowe i informacyjne skierowane do nauczycieli, opiekunów i rodziców, które mają podnieść ich świadomość w zakresie korzyści z aktywności fizycznej osób niepełnosprawnych. Komunikujemy się z instytucjami publicznymi w celu zwiększania wsparcia i nakładów finansowych na sport osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz poprawy regulacji prawnych. Rozmawiamy ze środowiskiem biznesu, poszukując w nim sponsorów i mecenasów. Dla firm opracowujemy programy z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu, uwzględniające działalność na rzecz sportu osób niepełnosprawnych, które mogą być łatwo implementowane do strategii biznesowych i prezentowane w związku z obowiązkiem raportowania danych niefinansowych dotyczących kwestii środowiskowych, pracowniczych i społecznych.

Wspieramy działania na rzecz włączenia sportowców z niepełnosprawnością intelektualną do ruchu igrzysk paraolimpijskich. W tym celu integrujemy środowiska sportowe, prowadzimy kampanie medialne i promujemy sportowców i ich osiągnięcia.

Zarząd

Paulina Gadomska-Dzięcioł

Propagatorka aktywności sportowej osób niepełnosprawnych intelektualnie. Autorka i realizatorka kampanii promujących imprezy sportowe dla osób niepełnosprawnych.

Z zawodu pijarowiec. Z wykształcenia prawnik i marketingowiec (studia prawnicze na UW i studia z zarządzania i marketingu na SGH). Od wielu lat doradza w zakresie zintegrowanej komunikacji marketingowej. Prowadzi własną agencję PR. Prywatnie mama Ady i Zosi z zespołem Downa.

Założycielka i prezes Fundacji Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie.