Srebro i brąz polskich lekkoatletek na Mistrzostwach Świata w Funchal

8 października w Funchal na Maderze zakończyły się World Championships Down Syndrome - Mistrzostwa Świata osób z zespołem Downa, w których Polacy zdobyli dwa krążki: srebrny i brązowy.

Na mistrzostwach w Funchal Polskę reprezentowało pięciu zawodników, medalistów XXV Lekkoatletycznych Mistrzostw Polski oraz Mistrzostw Europy. W Portugalii rywalizowali w konkurencjach biegowych oraz skoku w dal i konkurencjach rzutowych. Do Polski wracają z dwoma krążkami - srebrnym i brązowym.

W Funchal nie zawiodły medalistki mistrzostw Europy z 2017 roku. Magdalenie Dąbrowskiej udało się zdobyć brązowy medal w biegu na 400m, który ukończyła z czasem 1:45,93 ustępując Meksykance (1:29,26) i Włoszce, która pobiła rekord Europy (1:37,80). Magdalena zakwalifikowała sie także do finału 100 i 200m, zajmując w obu biegach 5 lokatę.

Zofia Dzięcioł, złota medalistka na 400m mistrzostw Europy, była w Funchal najlepszą zawodniczką starego kontynentu na dystansie 800m (4:34,14), ustępując jedynie zawodniczce z Brazylii (4:17,65).

Trzecia reprezentantka, Zuzanna Szymańska, debiutująca w konkurencjach rzutowych (pchnięcie kulą, rzut oszczepem i dyskiem) najlepiej wypadła w pchnięciu kulą, poprawiając swój rekord życiowy i zajmując szóstą lokatę. Zuzanna startowała także w trójboju lekkoatletycznym (triathlon), w którym uzyskała 785 pkt. W tej samej konkurencji w kategorii mężczyzn rywalizowali Mikołaj Woźniak i Dominik Ulatowski. Mikołaj uplasował się w pierwszej 10-tce, uzyskując 1564 pkt, a Dominik 1347.

Chłopcy startowali także w skoku w dal oraz w konkurencjach biegowych na dystansach 200, 400 i 800m. Uzyskane wyniki dały im rekordy życiowe, co uplasowało ich na miejscach w drugiej dziesiątce światowego rankingu. Zawody były silnie obsadzone. Startowali w nich wszyscy najlepsi w rankingu, w tym m.in. rekordzista świata Hector Arce Garcia z Kostaryki i Nicolas Virapin z Francji. Polakom dało to cenne doświadczenie startu w gronie najlepszych światowych sportowców z tą samą niepełnosprawnością.

Lekkoatletyka sportowców z zespołem Downa rozwija sie z roku na rok. W tym roku pobity został rekord uczestnictwa pod względem liczby państw. W zawodach startowali reprezentanci 16 krajów z pięciu kontynentów: Południowa Ameryka, Afryka, Azja, Australia i Oceania oraz Europa. Kolejne ważne zawody dla tej grupy sportowców - Mistrzostwa Europy odbędą się już w 2019 roku w Finlandii. Fundacja Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie planuje rozszerzyć skład reprezentacji polskiej na przyszłoroczną imprezę.

Udział polskiej reprezentacji w mistrzostwach świata w Funchal był możliwy dzięki wsparciu finansowemu wielu osobom, które złożyły sie na koszty przygotowań i wyjazdu za pośrednictwem portalu zrzutka.pl oraz dzięki środkom przekazanym przez Fundację PZU, firmy SAE OiZ i KAN Trademark, właściciela marki TATUUM. Stroje reprezentacji zapewniła marka 4F.

Organizatorami Mistrzostw Świata osób z zespołem Downa są: Sports Union for athletes with Down Syndrome (SU-DS) we współpracy z Portuguese Sports Association for Intellectual Development (ANDDI-Portugal), International Athletic Association for Persons with Down Syndrome (IAADS), International Basketball Association for Down Syndrome (IBA 21) oraz International Table Tennis Association for Down Syndrome (ITTADS).