Sport osób z zespołem Downa

"Regularna aktywność fizyczna u osób z zespołem Downa skutkuje znaczącym wzrostem sprawności fizycznej, usprawnieniem procesów fizjologicznych,  a nawet poprawia zdolności psychomotoryczne".

Jak pokazały ostatnie mistrzostwa świata SU-DS z udziałem reprezentantów Polski, ich osiągnięcia i sukcesy inspirują pozostałych, co prowadzi do aktywizacji fizycznej wielu osób z tą wadą genetyczną i polepszenia jakości życia.

21 marca 2019r. z okazji światowego dnia zespołu Downa, w Warszawie odbyła się konferencja "Sport osób z zespołem Downa". Celem wydarzenia było budowanie świadomości w zakresie korzystnego wpływu aktywności fizycznej na rozwój i funkcjonowanie osób z zespołem Downa. Gościem specjalnym był pan Geoff Smedley, prezydent Sports Union for athletes with Down Syndrome (SU-DS), organizacji tworzącej platformę do elitarnej sportowej rywalizacji  dla zawodników z zespołem Downa. Warunkiem udziału w zawodach SU-DS jest spełnienie rygorystycznych kryteriów kwalifikacyjnych. Obecnie w SU-DS zarejestrowanych jest 1200 sportowców z 57 krajów członkowskich, którzy rywalizują na mistrzostwach w pływaniu, lekkiej atletyce, tenisie, tenisie stołowym, judo, futsal, gimnastyce i narciarstwie.

W ramach wizyty w Warszawie prezydent SU-DS spotkał się z przedstawicielami Ministerstwa Sportu i Turystyki, Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego oraz Biura Sportu Urzędu m.st. Warszawy. Podczas spotkań omawiane były założenia współpracy ukierunkowanej na rozwój sportu osób z zespołem Downa oraz analizowane możliwości wsparcia trenujących wyczynowo zawodników startujących w zawodach SU-DS. Ostatnie mistrzostwa świata SU-DS, które odbyły się w październiku 2018r. w Funchal z udziałem reprezentantów Polski, pokazały, że ich osiągnięcia i sukcesy inspirują pozostałych, co prowadzi do aktywizacji fizycznej wielu osób z tą wadą genetyczną i polepszenia jakości ich życia.

"Wyniki badań prowadzonych od kilku dekad dowodzą, że regularna aktywność fizyczna u osób z zespołem Downa skutkuje znaczącym wzrostem sprawności fizycznej, usprawnieniem procesów fizjologicznych, a nawet poprawia  zdolności psychomotoryczne  np. koordynację wzrokowo-ruchową i skraca czas reakcji na bodźce. To sugeruje poprawę funkcjonowania układu nerwowego" - podkreślił dr Zbigniew Obmiński z Zakładu Endokrynologii Instytutu Sportu - Państwowego Instytutu Badawczego podczas konferencji w BUW.

Konferencję "Sport osób z zespołem Downa" zorganizowała Fundacja Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie (SONI) we współpracy z SU-DS. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Podsekretarz Stanu w  Ministerstwie Sportu i Turystyki, Pana Jan Widera. Partnerami wspierającymi byli: Potentas Counselor i Mokotowska 69.