PRZYJAŹŃ przez SPORT

Magdalena Dąbrowska i Zofia Dzięcioł, multidyscyplinarne zawodniczki, reprezentantki Polski, poznały się w 2017 roku na lotnisku w Warszawie, tuż przed wylotem na mistrzostwa Europy w lekkiej atletyce. Z tych zawodów dziewczyny przywiozły medale oraz coś znacznie cenniejszego: przyjaźń.

Magda i Zosia regularnie spotykają się na stadionach lekkoatletycznych Europy, gdzie rywalizują o najlepsze miejsca na podium w konkurencjach biegowych i skoku w dal. W kategorii zespołu Downa są bezkonkurencyjne. Magda to wielokrotna mistrzyni Polski w biegu na 100 i 400m i w skoku w dal. Zosia - mistrzyni Europy w biegu na 800. Razem zdobywają najwyższe trofea w konkurencjach zespołowych. Na mistrzostwach Polski 2020 wywalczyły z koleżankami dla Mazowsza srebrny medal w sztafecie kobiet 4x100m. Jako jedyne Polki reprezentowały kraj na halowych mistrzostwach świata VIRTUS w LA w Toruniu 2020.

Przyjaciółki są też doświadczonymi narciarkami. W marcu uczestniczyły w zawodach narciarskich Sprawni-Razem oraz w mistrzostwach w paranarciarstwie alpejskim Start w Zakopanem. Choć na trasie slalomu i giganta stanowiły dla siebie konkurencję, to w przerwach i po zawodach bawiły się razem wyśmienicie!

Najbliższe zawody, gdzie dziewczyny będą jednocześnie przyjaźnić się i rywalizować już w maju: mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce osób z niepełnosprawnością intelektualną Sprawni-Razem.

Fot. Bartłomiej Zborowski/PZSN Start