Polscy lekkoatleci z zespołem Downa na Mistrzostwach Świata w Funchal

1 października 2018 r. w Funchal na Maderze rozpoczęły się World Championships Down Syndrome - Mistrzostwa Świata osób z zespołem Downa, w których Polskę reprezentuje pięciu zawodników,

medalistów XXV Lekkoatletycznych Mistrzostw Polski osób niepełnosprawnych intelektualnie, które odbyły się w czerwcu br. w Krakowie. W Portugalii rywalizują w konkurencjach lekkoatletycznych. Skład reprezentacji na Mistrzostwa Świata osób z zespołem Downa tworzą trzy dziewczyny i dwóch chłopaków. Magdalena Dąbrowska i Zofia Dzięcioł to doświadczone, mimo młodego wieku (15 i 14 lat) lekkoatletki, które w zeszłym roku przywiozły złote i srebrne medale z Mistrzostw Europy. W mistrzostwach świata w Funchal będą startować w biegach na 100, 200, 400 i 800 m oraz w skoku w dal. W tych samych konkurencjach, w kategorii dla mężczyzn, zmierzą się Dominik Ulatowski oraz Mikołaj Woźniak. Panowie dodatkowo wystartują w Triathlonie. Piąta w składzie reprezentacji - Zuzanna Szymańska stanie do rywalizacji w pchnięciu kulą, rzucie dyskiem i oszczepem oraz w triathlonie.

Polscy reprezentanci to młodzi, obiecujący sportowcy w wieku od 14 do 22 lat. Na co dzień ćwiczą w sekcjach lekkoatletycznych Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno-Sportowego Sprawni Razem oraz Fundacji SONI, pod okiem trenerów: Marcina Pawikowskiego i Pawła Różańskiego. W ramach przygotowania do udziału w mistrzostwach, w sierpniu i wrześniu zawodnicy uczestniczyli w zintensyfikowanych cyklu treningowym oraz w obozie sportowym w Augustowie.

Ich udział w mistrzostwach jest możliwy dzięki wielu osobom, które złożyły sie na koszty przygotowań i wyjazdu za pośrednictwem portalu zrzutka.pl oraz dzięki wsparciu Fundacji PZU, firmy SAE OiZ oraz firmy KAN Trademark, właściciela marki TATUUM

Mistrzostwa Świata osób z zespołem Downa trwają do 8 października 2018 r. Starty naszych zawodników rozpoczną się 4 października. Bieżące relacje można śledzić na funpage'u fundacji SONI.