Polacy pojadą na Mistrzostwa Europy osób z zespołem Downa!

Fundacja SONI koordynuje zgłoszenia i organizację udziału niepełnosprawnych sportowców w Mistrzostwach Europy osób z zespołem Downa w lekkiej atletyce oraz w pływaniu. Pierwsze odbędą się w lipcu w Tampere, drugie - we wrześniu na Sardynii.

Do udziału w mistrzostwach kwalifikują się zawodnicy spełniający kryteria wymagane przez organizatorów (minimum qualifying standards) potwierdzone oficjalnie wynikami osiągniętymi na zawodach krajowych. Do dziś wyłoniona już została polska reprezentacja na ME w pływaniu. Natomiast lekkoatleci będą jeszcze potwierdzać swoje kwalifikacje 15 maja na mistrzostwach lekkoatletycznych w Otwocku. Wówczas dowiemy się, którzy zawodnicy, w  tym uczestnicy zeszłorocznych Mistrzostw Świata osób z zespołem Downa na Maderze uzyskają wyniki kwalifikujące do udziału w Mistrzostwach Europy w Tampere.

Udział polskiej reprezentacji w Mistrzostwach Europy osób z ZD to unikalne przedsięwzięcie. Cechuje je potencjał medialny, który Fundacja SONI wykorzysta w celu promocji sportu osób niepełnosprawnych intelektualnie. Planowana jest kampania informacyjno-edukacyjna w mediach oraz kanałach własnych fundacji, gdzie prowadzone też będą transmisje na żywo z przebiegu konkurencji z udziałem polskich zawodników.

Podobne działania Fundacja zrealizowała w 2018r. w związku z udziałem polskiej reprezentacji w Mistrzostwach Świata osób z zespołem Downa, które odbyły się w Funchal na Maderze. Nasi zawodnicy wrócili wówczas do kraju z dwoma medalami wywalczonymi w konkurencjach biegowych na 400 i 800m. Wydarzenie spotkało się z pozytywnym odbiorem społecznym, wyrażonym w licznych komentarzach w mediach społecznościowych, a także wsparciu finansowym udzielonym przez osoby indywidualne oraz firmy i fundacje. Po tych mistrzostwach Fundacja SONI uzyskała status oficjalnego członka International Athletic Assiociation for Persons with Downa Syndrome (IAADS) oraz Down Syndrome International Swimming Organisation (DSISO), organizacji odpowiedzialnych za przygotowanie Mistrzostw Europy osób z zespołem Downa. Obie zrzeszone są w Sports Union for Athletes with Down Syndrome, zajmującej się globalnie rozwojem i promocją sportu osób z zespołem Downa.