Podkowiańska Dycha i "Wygrana Wolność" dla sportowców z zespołem Downa

W niedzielę, 26 maja w Podkowie Leśnej odbyło się święto biegania. W siódmej już edycji Podkowiańskiej Dychy, na dystansach 10 i 5km pobiegli, przyczyniając się do udziału sportowców z zespołem Downa w Mistrzostwach Europy 2019, zawodowcy i amatorzy, rodziny i single, pełno- i niepełnosprawni.

A wszystko to za sprawą ludzi z Podkowiańskiego Towarzystwa Biegowego, organizatora biegu, którzy przygotowując imprezę postanowili ukierunkować pozytywną energię biegaczy na pomoc w przygotowaniu wyjazdu podopiecznych fundacji SONI na Mistrzostwa Europy osób z zespołem Downa. Podkowiańscy runnersi zostali też zaproszeni do udziału w licytacjach przedmiotów pożądania niejednego biegacza: zegarków Garmin i butów Saucony. Podczas fejsbukowych licytacji odbył sie prawdziwy wyścig przebijania cen, dzięki czemu wszystkie zakończyły się na nieziemskich kwotach:-)

Żeby tego było mało, ekipa Podkowiańskiego Towarzystwa Biegowego wymyśliła, że spektakularny finał akcji zbierania środków na wsparcie niepełnosprawnych sportowców odbędzie sie tydzień później, 1 czerwca, podczas koncertu charytatywnego "Wygrana Wolność". To impreza organizowana dla uczczenia 30. rocznicy wyborów 4 czerwca 1989r. Z tej okazji w Parku Miejskim na wolnej scenie podkowiańskiego Centrum Kultury i Inicjatyw Obywatelskich wystąpią lokalne zespoły, prezentując różne gatunki muzyki. Na rozgrzanie w roli supportu wystąpi zespół taneczny Bartdance, skład którego tworzą tancerze z niepełnosprawnością intelektualną - uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 99 w Warszawie.

fot. VII Podkowiańska Dycha