Partnerzy Reprezentacji Polski na Mistrzostwach Europy w pływaniu

17 września 2019r. w Olbii rozpoczną się starty reprezentantów Polski na Mistrzostwach Europy w pływaniu osób z zespołem Downa. W wydarzeniu weźmie udział 123 zawodników z 17 krajów, w tym sześciu z Polski. Partnerami polskiej reprezentacji są: Fundacja PZUFundacja LOTTO im. Haliny KonopackiejFundacja im. Agatki ModrzejewskiejFundacja Marco PomagaToruń Multisport Team - TMT, Arena, Martes Sport, DDP, Polar oraz Urzędy Miast Gubin, Gliwice i Rybnik. Wsparcia finansowego udzielili kibice, przyjaciele i rodziny zawodników.

Polacy rywalizować będą na dystansach 50, 100 i 200m we wszystkich stylach: dowolnym, klasycznym, grzbietowym, motylkowym i zmiennym. Polacy wezmą też udział w sztafetach mężczyzn 4x50m w stylach dowolnym i zmiennym. Przebieg konkurencji pływackich z udziałem Polaków można będzie śledzić na funpage'u @fundacjasoni oraz  stronach internetowych: www.fundacjasoni.pl i www.dsiso2019.it.

Organizacją polskiej ekipy zajmuje się należąca do Sports Union for Athletes with Down Syndrome Fundacja SONI, która koordynuje także udział naszych zawodników w Mistrzostwach Europy osób z zespołem Downa w judo 2019 oraz w multidyscyplinarnym wydarzeniu sportowym - Trisome Games 2020.

Już dziś można wspierać wyjazd Polaków na to wydarzenie, dołączając do zbiórki prowadzonej na stronie Facebook-owej Fundacji SONI lub wpłacając dowolną kwotę na rachunek fundacji: BGŻ BNP PARIBAS 30160014621876196330000001 z dopiskiem "Trisome Games - darowizna".