Mastersi wspierają pływaków z zespołem Downa w przygotowaniach  do Mistrzostw Europy

Mastersi wspierają pływaków z zespołem Downa w przygotowaniach do Mistrzostw Europy

W najbliższy weekend na Pucharze Polski Masters w Toruniu, sportowcy pomogą zebrać środki na udział Polaków w ME w pływaniu osób z zespołem Downa.

25-26 maja 2019 r. w mieście Kopernika odbędą się X Międzynarodowe Zawody Pływackie Masters "O Błękitną Wstęgę Wisły" i Zawody Pucharu Polski Masters 2019. Jednym z uczestników jest Paweł Krupiński, wybitny pływak z zespołem Downa, wielokrotny złoty medalista Mityngów i Igrzysk Olimpiad Specjalnych. Paweł wraz z mamą, Anną Krupińską, od trzech lat trenuje i z powodzeniem rywalizuje z Mastersami. Kiedy teraz nadarzyła się okazja, aby wystartował  w Mistrzostwach Europy osób z zespołem Downa, oni natychmiast postanowili pomóc zgromadzić fundusze na udział w tej prestiżowej imprezie.

Inicjatorem akcji jest Toruń Multisport Team - TMT, organizator dziesiątej edycji zwodów "O Błękitną Wstęgę Wisły", a konkretnie: Kasia Walenta i Magda Ładysz. To one ogłosiły wśród Mastersów i przyjaciół zbiórkę pieniędzy na wyjazd czwórki pływaków z zespołem Downa na Mistrzostwa Europy, które odbędą się w tym roku na Sardynii (15-22.09.2019). Mastersi zareagowali błyskawicznie i już po dwóch tygodniach zgromadzili kwotę ponad 5 tysięcy złotych.  Wpłacają dalej. Szykują też zbiórkę do puszek podczas Pucharu Polski w Toruniu. Paweł Krupiński popłynie tam 200m stylem zmiennym, 50m delfinem, 100 klasykiem i 50 dowolnym. I jest sie czego bać, bo na ostatnich zawodach w Bielawie zgarnął Mastersom brąz w klasyku na 50 i 200 m.

Cała kwota potrzebna do pokrycia kosztów udziału polskiej reprezentacji w Mistrzostwach Europy osób z zespołem Downa sięga 65 tys. zł. Jeśli chciałbyś wesprzeć wyjazd pływaków, wpłać datek na rachunek fundacji SONI:

BGŻ BNP Paribas 30160014621876196330000001

z dopiskiem MASTERS.