Lekkoatleci z zespołem Downa z szansą na udział w Mistrzostwach Świata

W pierwszym tygodniu października 2018r. na Maderze odbędą się Mistrzostwa Świata osób z zespołem Downa.

Szansę na udział w tych zawodach dostało pięciu sportowców, medalistów XXV Mistrzostw Polski Sprawni Razem w Lekkiej Atletyce. Na Maderze będą startować w konkurencjach biegowych, skoku w dal i pchnięciu kulą. To młodzi, obiecujący zawodnicy w wieku od 14 do 22 lat. Na co dzień ćwiczą w sekcji lekkoatletycznej Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno-Sportowego Sprawni Razem, pod czujnym okiem trenerów: Marcina Pawikowskiego i Pawła Różańskiego.

Sport na poważnie

Udział polskich zawodników w mistrzostwach świata to bezprecedensowe wydarzenie. W Polsce niewiele jest miejsc, w których sportowcy z zespołem Downa mogą trenować wybrane dyscypliny na poziomie wyczynowym. W większości przypadków ich aktywność sportowa ogranicza się do ćwiczeń na lekcjach wychowania fizycznego i zajęć rehabilitacyjnych. Tymczasem osoby z tą wadą genetyczną, przy odpowiednim wsparciu i prowadzeniu, są w stanie osiągnąć wysoki poziom wyszkolenia i bardzo dobre wyniki sportowe.

Powołani do reprezentacji zawodnicy to medaliści XXV Mistrzostw Polski Sprawni Razem w Lekkiej Atletyce, Kraków 2018. Były to pierwsze w historii lekkoatletyczne mistrzostwa Polski dla osób niepełnosprawnych intelektualnie, w których mogli uczestniczyć sportowcy z zespołem Downa, startując w ramach odrębnej, przeznaczonej tylko dla nich kategorii. Utworzenie tej kategorii dało im szansę na zakwalifikowanie się do zawodów i rywalizowanie ze sportowcami o podobnych ograniczeniach psychofizycznych. Teraz chcą zmierzyć się z najlepszymi lekkoatletami z ZD z innych krajów.

Zmienić świadomość

Wyjazd Polaków na mistrzostwa świata ma jeszcze jeden bardzo ważny cel. Chodzi o zmianę postrzegania osób z niepełnosprawnością  intelektualną. Pokazanie ich sukcesów i wyników sportowych, które dla większości osób pełnosprawnych pozostają poza zasięgiem możliwości, wpłynie na zmianę postrzegania zespołu Downa. Zawodnicy, ich rodzice i trenerzy, chcą przełamać dominujący w powszechnej świadomości stereotyp oraz zachęcić innych niepełnosprawnych do uprawiania sportu na poziomie wyczynowym.

O tym, że można przekonali się trenerzy i opiekunowie, którzy razem z zawodnikami w zeszłym roku uczestniczyli w Mistrzostwach Europy osób z zespołem Downa w Portugalii oraz w tegorocznych Mistrzostwach Europy INAS w Paryżu.

- Poziom wyszkolenia uczestników tych zawodów jest naprawdę imponujący - mówi Łukasz Głasek, prezes  Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno Sportowego Sprawni Razem, inicjator wprowadzania na zawodach w Polsce odrębnej kategorii dla sportowców z ZD. - Za każdym razem, gdy podpytuję trenerów z innych krajów, w jaki sposób dochodzą do tak świetnych rezultatów, słyszę w odpowiedzi: trening, trening, trening. Ich zawodnicy trenują tak, jak pełnosprawni w ramach sportowych szkół i klubów, nastawionych na rezultaty. Pracują z wykorzystaniem profesjonalnych metod treningowych. Marzy mi się stworzenie takich warunków dla sportowców z ZD u nas w Polsce.

Zawodnicy

Skład reprezentacji na Mistrzostwa Świata osób z zespołem Downa tworzą trzy dziewczyny i dwóch chłopaków. Magdalena Dąbrowska i Zofia Dzięcioł to doświadczone, mimo młodego wieku (16 i 14 lat) lekkoatletki specjalizujące się w biegach i skoku w dal, które w zeszłym roku przywiozły złote i srebrne medale z Mistrzostw Europy w Portugali, a w tym zdobyły pozycje medalowe na Mistrzostwach Polski w Krakowie. Zuzanna Szymańska to złota medalistka w pchnięciu kulą na MP w Krakowie 2018. W składzie mężczyzn znaleźli się Dominik Ulatowski - mistrz Polski w biegu na 400 m i Mikołaj Woźniak - mistrz Polski w skoku w dal.

Chcą wygrać razem

Przygotowanie i udział w mistrzostwach świata wymaga inwestycji. Ubiegłoroczny wyjazd lekkoatletek Magdaleny Dąbrowskiej i Zofii Dzięcioł na Mistrzostwa Europy w Portugali sfinansowali sami rodzice i trener. Dziewczyny wywalczyły tam cztery medale. Dlatego w tym roku trenerzy i opiekunowie postanowili zwiększyć skład reprezentacji Polski. Wyjazd na mistrzostwa poprzedzą zintensyfikowane przygotowania - stacjonarne cykle treningowe i obóz sportowy ze wsparciem trenerów, fizjoterapeuty i opiekuna. Na czas mistrzostw cała ekipa wyposażona zostanie w odpowiedni sprzęt i stroje reprezentacyjne. Koszty obozu, strojów, przelotów i opłat wpisowych przekraczają możliwości rodziców i stowarzyszenia, dlatego wnioski o dofinansowanie skierowane zostały do potencjalnych sponsorów i instytucji publicznych, w tym MSiT oraz Polskiej Fundacji Narodowej. Każdy kto chciałby wesprzeć inicjatywę indywidualnie może też wpłacić dowolną kwotę na zbiórkę prowadzoną na:  https://zrzutka.pl/madera2018 lub bezpośrednio na rachunek
Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno Sportowego Sprawni Razem: 96150019111219103464430000, podając w tytule: MŚ Madera 2018 - darowizna.

****

Organizatorami Mistrzostw Świata osób z zespołem Downa są: Sports Union for athletes with Down Syndrome (SU-DS) we współpracy z Portuguese Sports Association for Intellectual Development (ANDDI-Portugal), International Athletic Association for Persons with Down Syndrome (IAADS), International Basketball Association for Down Syndrome (IBA 21) oraz International Table Tennis Association for Down Syndrome (ITTADS).

Zorganizowania udziału polskiej reprezentacji podjęli się Łukasz Głasek, Prezes Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno Sportowego Sprawni Razem przy wsparciu Fundacji Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie (SONI).

Kontakt i dodatkowe informacje:

Łukasz Głasek, t. 509  120 136 (Prezes Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno Sportowego Sprawni Razem)

Paulina Gadomska-Dzięcioł, t. 501 241 557 (Fundacja Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie)