Bogaty dorobek medalowy i wielkie plany na przyszłość zawodników sekcji lekkoatletycznej SONI po mistrzostwach Polski w Sępólnie Krajeńskim!

21 i 22 maja 2021r. w Sępólnie Krajeńskim odbyły się XXVIII Mistrzostwa Polski Sprawni-Razem w Lekkiej Atletyce. W zawodach wzięło udział ponad 100 sportowców z całej Polski, w tym członkowie reprezentacji na Igrzyska Paraolimpijskie Tokio 2020 oraz pięcioro  zawodników sekcji lekkoatletycznej SONI:-) Sportowcy SONI rywalizowali w trzech konkurencjach: biegu na 100m, skoku w dal i sztafecie 4x100m.

Wspaniałą formę zaprezentowały nasze najszybsze i najdalej skaczące, doświadczone zawodniczki: Magda Dąbrowska i Zofia Dzięcioł, które zgarnęły złoto i srebro w biegu na 100m i skoku w dal kobiet z ZD, po raz kolejny poprawiając swoje wyniki w tych konkurencjach!!! Magdalena zdobyła aż dwa tytuły mistrzowskie w kat kobiet z ZD: w biegu na 100m z rekordowym czasem 18.12 i w skoku w dal z wynikiem 2,67m!!! Tuż za Magdą na mecie zameldowała się Zofia, która wywalczła srebro w biegu na 100m (19.93) i skoku w dal (2,44m). Oba wyniki to życiówki, czyli Zosia nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa:-) Razem z dziewczynami na podium stanęła Patrycja Strama z Handicap Zakopane - I love SKI - gratulujemy:-)

Jak ryby w wodzie na stadionie lekkoatletycznym w Sępólnie K. odnaleźli się nasi debiutanci: Aniela, Wiktoria i Tomek. W biegu na 100m i skoku w dal dziewczyny deptały po piętach medalistkom, a Tomek, na swoich pierwszych zawodach rangi mistrzostw Polski zgarnął aż dwa krążki w kolorze srebra i brązu! Tomasz Górski okazał się też duszą towarzystwa. Jako jedyny facet w ekipie doskonale odnalazł się zarówno w roli silnego męskiego ramienia dla płci pięknej, jak i zdeterminowanego zawodnika.

Wspaniale zaprezentowały się na swoich pierwszych zawodach ogólnopolskich dziewczyny. Siła spokoju - Wiktoria Potapczuk, cierpliwa i uważna zawodniczka, która rozpoczęła karierę lekkoatletyczną w sekcji SONI, na zawody pojechała po doświadczenie. Wróciła z nowymi przyjaciółmi, przygodami i sprecyzowanymi celami sportowymi. Waleczna Aniela Domańska, mimo bardzo młodego wieku sprostała wszystkim wyzwaniom podróży i sportowej rywalizacji. Nie ustąpiła doświadczonym rywalkom - w biegu na 100 i skoku w dal wywalczyła miejsca tuż za podium!

Sukcesy naszych zawodników nie byłyby możliwe bez pracy, cierpliwości i pomysłowości trenerów sekcji lekkoatletycznej SONI: Beaty Dąbrowskiej i Marcina Oraszka - dziękujemy za każdy trening!

Specjalne ukłony należą się trenerom i klubom Zosi i Magdy: Joannie Stelmaszczyk - klub RK Athletics i Annie Kaźmierczak - Klub Sportowy AZS-AWF Warszawa za prowadzenie naszych mistrzyń ku najwyższym wynikom!

Wielkie podziękowania dla organizatorów - Agnieszki Szewczyk i Mariusza Czerwińskiego za wielotygodniowe przygotowania imprezy i spięcie wszystkich elementów i ekip na miejscu. Widzieliśmy, że nie było łatwo, a i sami dołożyliśmy roboty.

Dziękujemy Panu Dariuszowi Mosakowskiemu Prezesowi Związku Sprawni Razem za to, że konsekwentnie rozwija sport osób z niepełnosprawnością intelektualną i mimo wielu ograniczeń nie rezygnuje z organizowania wydarzeń sportowych dla młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym.

Podziękowania kierujemy też do Rodziców Wiktorii za to, że znaleźli się we właściwym miejscu i czasie gotowi do pomocy w najbardziej newralgicznym momencie wyścigu sztafet w strugach deszczu.

***

We współzawodnictwie w Sępólnie Krajeńskim uczestniczyli uczniowie i absolwenci szkół specjalnych, zrzeszeni w Związku Stowarzyszeń Sportowych Sprawni-Razem, działającym w obszarze sportu osób z niepełnosprawnością intelektualną. Działania związku skupiają sie na realizacji takich celów jak popularyzowanie sportu wśród młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, selekcja dzieci i młodzieży posiadających predyspozycje do uprawiania sportu wyczynowego, wyłanianie Mistrzów Polski oraz wykorzystanie osiągnięć sportowych do realizacji celów rehabilitacyjnych, rewalidacyjnych i wychowawczych. Współorganizatorami zawodów byli Starostwo Powiatowe, Urząd Miejski, Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy i CSiR w Sępólnie Krajeńskim, Uczniowski Klub Sportowy „Herkules” oraz Szkoła Podstawowa nr 13 Specjalna im Marii Grzegorzewskiej w Grudziądzu.